Χωρίς lockdown μειώνει τα κρούσματα του κορωνοιού στο 50% η Σλοβακία.

Χωρίς lockdown μειώνει τα κρούσματα του κορωνοιού στο 50% η Σλοβακία.
Efi Gastali

Έφη Γκάσταλη

Αρθρογράφος & συγγραφέας

Χωρίς lockdown μειώνει τα κρούσματα του κορωνοιού στο 50% η Σλοβακία.

Η επιστημονική κοινότητα σε όλες τις χώρες αναμένει την εξέλιξη της διασποράς του ιού στη Σλοβακία.

Καθώς προχώρησε σε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο μέσα στον Οκτώβριο. Αφού η χώρα παρουσίασε μεγάλη αύξηση θετικών κρουσμάτων και θανάτων. Το ίδιο άσχημα συνέχισε και ο Νοέμβριος.

Το πρωτοπόρο αυτό πρόγραμμα που έθεσε ως στόχο η κυβέρνηση ταυτοχρόνως με τα αυστηρά μέτρα περιορισμού διασποράς του ιού, τα εξέδωσε στις 17/10/2020 ο πρωθυπουργός της χώρας Ίγκορ Μάτοβιτς, δηλώνοντας πως 13 εκαταμμύρια τεστ αντιγόνων έχουν παραγγελθεί από τη Νότια Κορέα.

Με αυτόν τον τρόπο η χώρα κατάφερε μέσα σε δύο μόλις ημέρες να υποβάλει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια άτομα σε τεστ για τον κορωνοιό, σε ένα πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Όπου αυτό σημαίνει πως υποβλήθηκαν στο τεστ τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού.

Η επιχείρηση ονομάστηκε "Κοινή Ευθύνη" και ξεκίνησε πειραματικά στις 23/10/2020 στις δυο περιοχές που ήταν επιβαρυμένες με τα περισσότερα κρούσματα.

Τα τεστ προσφέρονται δωρεάν και συμμετείχαν πολίτες άνω των 10 ετών εθελοντικά. Με εξαίρεση τους καρκινοπαθείς και τους ανοσοκατασταλμένους, τα άτομα με αναπηρία και όσους είναι άνω των 65 ετών που δε βγαίνουν συχνά έξω από το σπίτι τους.

Εκείνοι που δε συμμετείχαν καθώς και όσοι βρέθηκαν θετικοί μπήκαν σε καραντίνα για 14 ημέρες είτε στα σπίτια τους είτε σε ξενοδοχεία που νοίκιασε η κυβέρνηση.

Οπωσδήποτε το κόστος για το συγκεκριμένο project ήταν τεράστιο, όμως όλα δείχνουν πως είχε αποτελέσματα, καθώς τα κρούσματα μειώθηκαν σημαντικά και οι πολίτες συνεχίζουν την καθημερινότητάς τους σχεδόν όπως πρώτα.

Αναμένεται λοιπόν, αν θα το ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, με πρώτη τη Βρετανία να το εξετάζει, δηλώνοντας άμεσα το ενδιαφέρον της.


Εκτύπωση