«ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΛΑΡΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΙΟ» του Θωμά Σίδερη

«ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΛΑΡΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΙΟ»  του Θωμά Σίδερη
Lykourgos Chatzakos

Λυκούργος Χατζάκος,

πολιτικός επιστήμονας, δημοσιογράφος & συγγραφέας

«ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΛΑΡΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΙΟ»
του Θωμά Σίδερη

Μία ταινία για την σύγχρονη ιστορία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής. Ένα όχημα που μας ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη των δεκαετιών 1950 και 1960, με αναφορές στην ακμή της Ρωμιοσύνης αλλά και φωτίζει γεγονότα που τραυμάτισαν την ψυχή της.

Ο Θωμάς Σίδερης είναι δημοσιογράφος και από τους εξαιρετικούς ερευνητές και σκηνοθέτες ταινιών ντοκιμαντέρ. Πάντοτε στην εστία των γεγονότων έχει παρουσιάσει -σε αρκετές περιπτώσεις, όχι δίχως κινδύνους- την αθέατη πλευρά των γεγονότων. Η ματιά του διεισδυτική και η έρευνά του ενδελεχής, ψύχραιμη και ουσιαστική.

Δίχως να αφαιρεί το φορτίο συναισθήματος κάθε ιστορίας, κάθε κατάστασης, εστιάζει στα απολύτως ουσιαστικά σημεία και μέσα από την εξέλιξη της κάθε ταινίας του, αναδεικνύονται οι «αλήθειες» τόσο όσον αφορά στα πρόσωπα όσο και στις πραγματικές διαστάσεις των καταστάσεων.

Με επίκεντρο ιστορίες ανθρώπων είτε από καταστάσεις ακραίων πολεμικών κινδύνων είτε σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο βίος δεν ήταν -τουλάχιστον- ανθόσπαρτος, αναδεικνύει τις παραμέτρους που καθιστούν αυτόν τον κόσμο τον μικρό, Μέγα!

Η πρόσφατη ταινία του, «Σαν τους γλάρους πάνω απ’ τον Κεράτιο» είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, μία ταινία μεγάλου μήκους, η οποία αποτελεί μία ιδιαίτερη προσέγγιση στην σύγχρονη ιστορία του αρχαιότερου ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, μέσα από τα μάτια μαθητών και δασκάλων της. Ταυτόχρονα, γίνεται το όχημα που μας ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη των δεκαετιών 1950 και 1960.

Το περίφημο κόκκινο λεωφορείο και οι θρυλικοί κινηματογράφοι της οδού Ιστικλάλ, μνήμες οι οποίες ζωντανεύουν με τον ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο του Θωμά Σίδερη. Άμεσες αναφορές στην περίοδο ακμής της Ρωμιοσύνης, αλλά και στα γεγονότα που τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα την ψυχή της, όπως τα Σεπτεμβριανά του 1955 και οι Απελάσεις του 1964.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν μεταξύ άλλων, η Α. Θ. Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο νυν Σχολάρχης Δημήτριος Ζώτος, καθηγητές και μαθητές της Σχολής, ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, ο καθηγητής Ιστορίας Elçin Macar και βεβαίως πρώην καθηγητές και απόφοιτοι της Σχολής και μέλη του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.

Η ταινία έλαβε σειρά διακρίσεων σε όλες τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχε (βέβαια και μόνη η επιλογή μίας ταινίας να συμμετάσχει στις διοργανώσεις αυτές είναι μία πρώτη διάκριση). Απέσπασε το βραβείο "Special mention for Documentary" της κριτικής επιτροπής στα βραβεία Odysseus Awards 2020, του Διεθνούς Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Greek Film Festival. The international meeting point for Greek film from across the world). H διάκριση αφορά στο σύνολο του κινηματογραφικού έργου (Special mention for Documentary: Like the Seagulls over the Golden Horn, Directed by Thomas Sideris, Greece, 2020, 75'). Το αντίστοιχο βραβείο έχει απονεμηθεί τα προηγούμενα χρόνια σε καταξιωμένους σκηνοθέτες και σε σπουδαίες ταινίες τεκμηριώσεως.

Ακόμη, η ταινία απέσπασε το βραβείο μουσικής στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας. Το βραβείο απονεμήθηκε στους συνθέτες Cengiz Onural, Nikos Grapsas και Θανάση Αλατά

Μετά το βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου και τα δύο βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράπετρας, η ταινία  απέσπασε την ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στο 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, ανάμεσα σε 3.000 συμμετοχές από 150 χώρες.

H ταινία συμμετείχε, επίσης και στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του AEGEAN DOCS, στο οποίο επιλέχθηκαν 8 μόνο ελληνικά ντοκιμαντέρ, και προβλήθηκε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στη Λήμνο.

Την επιστημονική επιμέλεια της ταινίας είχε ο ιστορικός Σταύρος Θ. Ανεστίδης, την μουσική έγραψε ο Cengiz Onural, διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο Αριστοτέλης Μεταξάς και ηχολήπτης ο Κώστας Αδάμ, ενώ το τραγούδι των τίτλων (Από τον Μαρμαρά ως τον Κεράτιο) ερμηνεύεται από τις Δυνάμεις του Αιγαίου, σε μουσική Νίκου Γράψα και στίχους Θωμά Σίδερη.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Θωμάς Σίδερης - Επιστημονική επιμέλεια: Σταύρος Ανεστίδης

Ήχος: Κώστας Αδάμ - Διεύθυνση φωτογραφίας: Αριστοτέλης Μεταξάς

Μουσική: Cengiz Onural/Δυνάμεις του Αιγαίου - Αφήγηση: Δημήτρης Παπαγιάννης

Μοντάζ/Μιξάζ: Θοδωρής Μεταξάς


Εκτύπωση  

Author’s Posts