Who is Who - Ντίνος Δημόπουλος

Who is Who - Ντίνος Δημόπουλος

Ντίνος Δημόπουλος: Μαζί με τον Γιάννη Δαλιανίδη και τον Αλέκο Σακελλάριο προσωπική μου άποψη οι καλύτεροι σκηνοθέτες του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Ηθοποιός, σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου και συγγραφέας, Ο Δημόπουλος μας πρόσφερε μερικές από της καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Το κλωτσοσκούφι (1960), Δεσποινίς διευθυντής (1964), Μια τρελλή τρελλή οικογένεια (1965), Τζένη Τζένη (1966), Η αρχόντισσα κι ο αλήτης (1968) , Η νεράιδα και το παλικάρι (1969), Λόλα (1964), Κοινωνία ώρα μηδέν (1966), Κατηγορώ τους ανθρώπους (1966),Πυρετός στην Άσφαλτο (1967) Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967), Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969) και πολλές άλλες.

Γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1921, στην Πάλαιρο της Αιτωλοακαρνανίας. Εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Δραπετσώνα. Στις εξετάσεις της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου απέτυχε να περάσει και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Γιαννούλη Σαραντίδη. Εκείνη την περίοδο ήταν και αγωνιστής στο ΕΑΜ και την Πανσπουδαστική. Σπούδασε και νομική στο Πανεπιστήμιο Aθηνών .

Στην αρχή ξεκίνησε ως ηθοποιός το 1946 στο θέατρο και στην παράσταση Οι Γερμανοί ξανάρχονται των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου. Ερμήνευσε ρόλους και σε άλλα έργα κλασικών δημιουργών, όπως ο Σοφοκλής, ο Λουίτζι Πιραντέλο, ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σω και ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Ήταν για πολλά χρόνια βοηθός του σκηνοθέτη Αλέξη Μινωτή. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ήρθε το 1948 με τη συμμετοχή στην ταινία Οι Γερμανοί ξανάρχονται (1948) του Αλέκου Σακελλάριου, επαναλαμβάνοντας τον ρόλο που είχε παίξει στην θεατρική παράσταση. Ακολούθησαν και άλλες ταινίες όπως Θύελλα στο φάρο – 1950, Μεγάλοι δρόμοι – 1953, Μαυρίκιο Νόβακ ,Κατέστρεψα μια νύχτα τη ζωή μου – 1951.

Οι ουρανοί είναι δικοί μας (1953) είναι παραγωγή της Φίνος Φιλμ και είναι η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Ντίνου Δημόπουλου στον κινηματογράφο. Ωστόσο, ο Φιλοποίμην Φίνος τον έπεισε να αναλάβει ο ίδιος αφού πρώτα ο ίδιος ο Δημόπουλος είχε προτείνει τον Γιώργο Τζαβέλλα για να αναλάβει την σκηνοθεσία.Το επόμενο εγχείρημά του, Χαρούμενο ξεκίνημα (1954), αποτελεί το πρώτο μιούζικαλ του ελληνικού κινηματογράφου.

Καταπιάστηκε με όλα τα είδη του κινηματογράφου, αφήνοντας αξέχαστες κωμωδίες, συγκινητικά μελοδράματα, αστυνομικά μυστήρια, ακόμα και ταινίες βουκολικού περιεχομένου, που κατέκτησαν πλήθος διακρίσεων.

Ο Ντίνος Δημόπουλος ήταν επίσης και ποιητής.Tα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύονται στο λογοτεχνικό περιοδικό "Eλεύθερα Γράμματα" στα χρόνια της Κατοχής.

Ήταν παντρεμένος αρχικά με την Βεατρίκη Δεληγιάννη με την οποία έχουν και και έναν γιό ,των Χρήστο Δημόπουλο, και αργότερα παντρεύτηκε με την ηθοποιό Φλωρέττα Ζάννα.

Ο Ντίνος Δημόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 28 Φεβρουαρίου του 2003 από καρδιακό επεισόδιο.

Φιλμογραφία
Ταινίες
1. Οι ουρανοί είναι δικοί μας (1953)
2. Χαρούμενο ξεκίνημα (1954)
3. Τζο ο τρομερός (1955)
4. Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955)
5. Το αμαξάκι (1957)
6. Ο άνθρωπος του τραίνου (ταινία, 1958) (1958)
7. Στουρνάρα 288 (Φτώχεια και αριστοκρατία) (1959)
8. Αστέρω (1959)
9. Αμαρυλλίς (Το κορίτσι της αγάπης) (1959)
10. Το κλωτσοσκούφι (1960)
11. Μανταλένα (1960)
12. Η Λίζα και η άλλη (1961)
13. Ο Θόδωρος και το δίκαννο (1962)
14. Ταξίδι (1962)
15. Αμόκ (1963)
16. Λόλα (Λόλα της Τρούμπας) (1964)
17. Ένας μεγάλος έρωτας (1964)
18. Η βίλλα των οργίων (1964)
19. Δεσποινίς διευθυντής (1964)
20. Οι εχθροί (1965)
21. Μια τρελλή τρελλή οικογένεια (1965)
22. Τζένη Τζένη (1966)
23. Κατηγορώ τους ανθρώπους (1966)
24. Οι κυρίες της αυλής (1966)
25. Κοινωνία ώρα μηδέν (1966)
26. Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967)
27. Πυρετός στην άσφαλτο (1967)
28. Κάτι κουρασμένα παλικάρια (1967)
29. Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη (1968)
30. Η αρχόντισσα και ο αλήτης (1968)
31. Το θύμα (1969)
32. Η ωραία του κουρέα (1969)
33. Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969)
34. Το λεβεντόπαιδο (1969)
35. Η νεράιδα και το παλικάρι (1969)
36. Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)
37. Να 'τανε το 13 να 'πεφτε σε μας (1970)
38. Πίσω μου σ' έχω σατανά (1971)
39. Αγάπησα μια πολυθρόνα (1971)
40. Η κόρη του ήλιου (1971)
41. Ο φαντασμένος (1973)
42. Ο βάλτος (1973)
43. Οι βάσεις και η Βασούλα (1975)
44. Ο ήλιος του θανάτου (1978)
45. Τρελλός και πάσης Ελλάδος (1983)
46. Τα δελφινάκια του Αμβρακικού (1993)

Ντοκιμαντέρ
1. Η Ελλάδα και η θάλασσα (1976)
2. Το περιβόλι της Παναγιάς (1977)
Σενάρια (σκηνοθεσία άλλων)
1. Οι μεγάλοι δρόμοι (1953, σκην. Γρηγόρης Γρηγορίου)
2. Μια βδομάδα στον παράδεισο (1964, σκην. Ίων Νταϊφάς)
3. Να ζει κανείς ή να μη ζει; (1966, σκην. Ορέστης Λάσκος)
4. Ο φαφλατάς (1971, σκην. Κώστας Καραγιάννης)
5. Οι άντρες ξέρουν ν' αγαπούν (1971, σκην. Απόστολος Τεγόπουλος)
6. Εγωιστές (1971, σκην. Κώστας Καραγιάννης)
7. Αέρα! Αέρα! Αέρα! (1972, σκην. Κώστας Ανδρίτσος)

Ρόλοι
2. Οι Γερμανοί ξανάρχονται (1948)
3. Θύελλα στο φάρο (1950)
4. Κατέστρεψα μια νύχτα τη ζωή μου (1951)
5. Μεγάλοι δρόμοι (1953)
Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
1. Ρωμαίος και Ιουλιέτα (26 επεισόδια, ΥΕΝΕΔ 1975)
2. Μίνι μάρκετ ονείρων (12 επεισόδια, ΕΤ 2 1991)

Θέατρο
Σκηνοθεσίες
1. Το στραβόξυλο (1958 και 1969)
2. Το έκτο πάτωμα (1958 και 1965)
3. Δεν παίζουν με τον έρωτα (1958 και 1973)
4. Εν πλω (1958)
5. Σίμων και Λώρα (1961)
6. Επτά θανάσημα αμαρτήματα (1962)
7. Μια πόρτα δραχμές πεντακόσιες (1962)
8. Εμπρός να γδυθούμε (1962)
9. Τα πράσινα δάχτυλα (1964)
10. Αντροτραγανίστρα (1965)
11. Ο αχόρταγος (1966)
12. Έξι φορές την εβδομάδα (1967)
13. Ένας βλάκας και μισός (1967)
14. Ο κουτσομπόλης (1968)
15. Αριστείδης ο ατυχής (1969)
16. Ο Ευκλείδης και το κλειδί του (1969)
17. Μια λαίδη στο σφυρί (1970)
18. Τσιν τσιν (1970)
19. Ντόρα (1972)
20. Μικρές αλεπούδες (1973)
21. Ένα κορίτσι στ' αγκίστρι μου (1974)
22. Ο γενικός γραμματεύς (1975)
23. Τιμή ευκαιρίας για τον παράδεισο (1976)
24. Η διαβολεμένη μυλωνού (1976)
25. Η γειτονιά του Τσέχωφ (1976)
26. Ο επόμενος (1977)
27. Ο Καζανόβας στην Κέρκυρα (1978)
28. Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια (1979)
29. Φλαντρώ (1979)
30. Παπαφλέσσας (1980)
31. Ο εισαγγελέας (1981)
32. Ο δύσκολος (1983)
33. Ο πρωτευουσιάνος (1984)
34. Υπάρχει και φιλότιμο (1986)
35. Ένας πολίτης υπεράνω υποψίας (1986)
36. Η έκρηξη (1987)
37. Συμβιβαστήκαμε (1992)

Θεατρικά έργα
1. Ο επόμενος (1974)
2. Ο εισαγγελέας (1981)
3. Βασίλειος Πρώτος ο δούλος (1981)
4. Υάκινθος και Ιουλιέτα (1988)
5. Το παιδί που κυνηγούσε τα αγριοπούλια (1994)

Λογοτεχνία
1. Ο μαστρο-Πολύξερος και η παρέα του (1985)
2. Αν όλα τα πιτσιρίκια του κόσμου (1987)
3. Η μεσαία όχθη (1989)
4. Τα δελφινάκια του Αμβρακικού (1989)
5. Ο μαστρο-Πολύξερος και η μαγική βάρκα (1992)
6. Οι ερωτύλοι (1995)
7. Το γειτονόπουλο του καλοκαιριού (1996)
8. Τέσσερα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα (1996)
9. Ένας σκηνοθέτης θυμάται... (1998)
10. Οι εραστές της Μύρινθας (2000)
11. Ο Βάνκα και τ' αδέσποτα (2000)
12. Γράμμα στο Θεό (2001)

 

 

Από Νίκος Γκάτσιος


Εκτύπωση