ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ κ. BAIDEN ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ κ. BAIDEN ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Lykourgos Chatzakos

Λυκούργος Χατζάκος,

πολιτικός επιστήμονας, δημοσιογράφος & συγγραφέας

ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ κ. BAIDEN ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ: Joe Baiden: America is back again! The US will take global leadership role and not take role in needless conflicts.

 Η πρώτη εντύπωση την οποία προκαλούν οι δημόσιες διακηρύξεις του νεοεκλεγέντος Αμερικανού Προέδρου, κ. Joe Baiden, δικαιολογούν την ύπαρξη αισιοδοξίας και ανακουφίσεως στο Δυτικό στρατόπεδο το οποίο κατά την διάρκεια της 4ετούς Διοικήσεως Trump είδε θεσμούς, οι οποίοι συγκροτήθηκαν με αίμα και πολύ κόπο, να φθάνουν στα όρια της διάλυσης.

Μένει να δειχθεί κατά πόσο ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα μπορέσει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα και την κατήφεια εντός των κόλπων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και πόσο σύντομα οι ΗΠΑ θα επανέλθουν στην θέση τους ως ηγέτιδα δύναμη της δημοκρατικής, φιλελεύθερης Δύσης. Πόσο σύντομα, δηλαδή, θα αναστρέψει την εικόνα των ΗΠΑ μεταξύ φίλων και συμμάχων, όσο και θα αποκαταστήσει το κύρος τους, μεταξύ εκείνων οι οποίοι διατηρούσαν ή και διατηρούν προσδοκίες από την στιβαρή παρουσία της ηγέτιδάς δυνάμεως του «ελευθέρου κόσμου».

Είναι δεδομένες οι αβαρίες τις οποίες προεκάλεσε η διχαστική, απομονωτική πολιτική του λαϊκιστικού ακροδεξιού συνθήματος «America first» καθώς παραβλέπει το γεγονός ότι, μία υπερδύναμη δεν μπορεί να παραμείνει ή να αναδειχθεί «πρώτη» όταν εκχωρεί ζωτικό χώρο σε άμεσους ανταγωνιστές της και όταν παραμένει αμέτοχος παρατηρητής σε γεωπολιτικές-γεωστρατηγικές μεταβολές σε κρίσιμα πεδία του πλανήτη, όπως στην Μέση Ανατολή με την εγκατάλειψη των Κούρδων, την απόσυρση των Αμερικανικών μαχίμων δυνάμεων από την Συρία και την παράδοση της περιοχής στον Δεσπότη του Κρεμλίνου. Ας συγκρατηθεί ότι, πρώτη φορά υπήρξε, επί Μεσανατολικού εδάφους, φυσική παρουσία Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, κάτι που ούτε η κραταιά Σοβιετική Ένωση δεν είχε επιτύχει, ακόμη και στα εδάφη της ακραίως φιλοΣοβιετικής Συρίας. Η ΕΣΣΔ αρκείτο στην χρήση της ναυτικής βάσεως στην Ταρτούς και μόνον.

Και φυσικά, κανείς σώφρων δεν διανοείται ότι ο Πρόεδρος μιας χώρας μπορεί και επιθυμεί να την καταστήσει «πρώτη» εναγκαλιζόμενος δημοσίως, στο πλαίσιο διεθνούς συναντήσεως τον άμεσο αντίπαλό του -έστω ανταγωνιστή του-, λέγοντας ότι έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτόν, παρά στις Υπηρεσίες της χώρας του.

Εν πάση περιπτώσει, ο κ. Baiden και η Διοίκησή του θα βρεθούν έναντι σωρείας προβλημάτων και διλλημάτων συναφώς με την πορεία του ΝΑΤΟ, τις ΕυρωΑτλαντικές σχέσεις, την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Βαλκανική και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της στάσης την οποία πρέπει να τηρήσουν έναντι του αυταρχικού καθεστώτος της Αγκύρας, της επανόδου στην συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την συμφωνία των Παρισίων για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή και αρκετά ακόμη, όχι μικρότερης σημασίας και βαρύτητας για την ισορροπία του διεθνούς συστήματος.

Ήδη, οι προθέσεις του κ. Baiden διαφαίνεται να κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Η ανακοίνωση των επιλογών του για τις κρίσιμες θέσεις σκιαγραφούν την αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, δίνοντας έμφαση στην διπλωματική οδό και τα ανθρώπινα δικαιώμματα. Έτσι στο State Department πρόκειται να αναλάβει επικεφαλής ο κ. Antony Blinken, ενώ Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου ανακοινώθηκε ο κ. Jake Sullivan Τέλος, ο κ. Baiden ανακοίνωσε ότι για την θέση του Πρέσβεως των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη προορίζεται η διπλωματικός καριέρας κ. Linda Thomas-Greenfield.

Τέλος, εξαιρετικά θετική εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του πρώην ΥπΕΞ κ. John Kerry ως Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη! Ο κ. Kerry στην αντιφώνησή του δήλωσε με σαφήνεια πως «η αποτυχία δεν είναι επιλογή, όταν μιλάμε για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής!». Απολύτως θετική, λοιπόν, προοιωνίζεται η νέα Αμερικανική Προεδρεία. Τουλάχιστον, αυτό σηματοδοτούν τα πρόσωπα και οι πρώτες δηλώσεις τους.

Εκείνο που προβληματίζει, «γκριζάρει» την αισιοδοξία των αναλυτών και οφείλει να ερεθίσει τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την κατεύθυνση της ταχύτερης δυνατής πολιτικής ενοποίησης, προκειμένου να είναι σε θέση να συγκροτεί ενιαία και αποτελεσματική Εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, είναι η αντοχή την οποία επέδειξε στο εκλογικό σώμα ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Βεβαίως, ερμηνεύεται από κοινωνιολογικές αναλύσεις, οι οποίες έχουν την αφετηρία τους στην δημογραφική μεταβολή του εκλογικού σώματος στις ΗΠΑ, αλλά, δεν επιτρέπουν ενθουσιώδεις τυμπανοκρουσίες για το μέλλον.

Αυτό το οποίο οφείλει, εν συνόλω, η Δύση είναι να εργασθεί σκληρά για την άρση του χάσματος των ανισοτήτων και των αδιεξόδων καταστάσεων που περιέρχονται αρκετά μεγάλα τμήματα του πληθυσμού των κοινωνιών της.


Εκτύπωση  

Author’s Posts